З масляною будьте здорові!

  • Дата публікації: 20.03.2013

 

 

Масляна – святковий цикл, що зберігся з язичницьких (дохристиянских) часів і пов`язаний із проводами зими та зустріччю весни. Масляна святкується в останню неділю перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. Головними атрибутами свята є страви з борошна та молока (найчастіше, млинці, вареники). Також тиждень Масляної супроводжують народні гуляння.

Це свято і не оминуло наш університет. Ініціаторами відродження стародавніх традицій стали студенти економічного факультету. Дівчата накрили стіл, власноруч приготували страви: вареники, млинці, налисники. Загалом Масляна вважається жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і хлопці, але вони мусили за це відборговувати грошима. І наші хлопці, щоб скуштувати страви Масляної платили за це гроші.

Студентство зустрічало гостей святково прикрашеним вістебюлем, одягнені у традиційне українське вбрання, вони демонстрували народні традиції, пов’язані із святкуванням Масляної, організували народні забави та різноманітні конкурси.

До смаку гостям та студентам прийшлися різноманітні млинці, вареники, пироги, пампушки, приготовані дбайливими руками працівників та студентів університету, що взяли участь у підготовці до свята.

Участь у святі також прийняли іноземні студенти факультету. Вони із радість прийшли на ярмарок з приготовленими ними млинцями.

У студентів-іноземців святкування залишило незабутні враження! Хлопці поділилися, що в Польщі Масляну не святкують, але б з радість започаткували б таку традицію у свої сім’ях.

Також нас підтримали наші викладачі, ректор, декани.

Особлива подяка Студентській раді факультету за чудову підготовку та неперевершену атмосферу свята, а також усім активним учасникам, без яких і свято не було б святом!

«Яка ти, масляна, мала, якби тебе сім тижнів, а посту – одна» – казали в народі, а для наших студентів і семи тижнів буде замало.

Дякуємо усім за свято.

Міні галерея


Лютий
Квітень