Економічні злочини: торгівля людьми

  • Дата публікації: 02.12.2013

slavery-abolition-un

 

2 грудня за ініціативи кафедри економічної теорії і права проводився відкритий виховний захід «Економічні злочини: торгівля людьми» до міжнародного дня боротьби за відміну рабства.

Багато років цивілізоване людство відмічає певні важливі всесвітні дати. Серед них є й Міжнародний день боротьби за відміну рабства — який назвати святом, безумовно, неможливо. Під час виховного заходу відзначалося, що встановлення таких дат — це загальнолюдське бажання звернути увагу саме на ці події, зрозуміти їх реальний зміст.

Міжнародний день боротьби за відміну рабства відзначають у день прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами, яку було підписано 2 грудня 1949 року.

Указом Президента України «Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян», підписаному в 2002 році, визначено, що боротьба проти торгівлі людьми (зокрема міжнародної) є одним із пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів України.

З часу введення в Україні кримінальної відповідальності за торгівлю людьми (з березня 1998 року) правоохоронними органами держави виявлено майже 3,5 тис. таких злочинів. основним із факторів, які сприяють незаконній торгівлі людьми, є нелегальна міграція. Сьогодні, за неофіційними даними, понад 4 млн громадян України працює за кордоном нелегально.

Сучасні форми рабства – від кріпосної праці до торгівлі людини – процвітають в результаті дискримінації, соціального виключення, і вразливості, посиленою бідністю. У світі досі існують такі давні форми рабства як примусова і кабальна праця. Крім того, порівняно недавно людству довелося зіткнутися з сучасним видом рабства – торгівлею людьми. Трудова і сексуальна експлуатація стає одним з найбільш прибуткових видів транснаціональної злочинної діяльності поряд з торгівлею зброєю та наркотиками. За деякими підрахунками, дохід від торгівлі людьми становить близько 10 млрд. доларів на рік. Щорічно тисячі наших співвітчизників виїжджають за кордон у пошуках нової роботи, нового життя. Деякі з тих, хто виїжджає, потрапляють в рабство, ставши жертвами обману роботодавців або фірм-посередників. Громадянам нашої країни необхідно зважено підходити до вибору останніх і бути обережними при виїзді за кордон, особливо в пошуках роботи.

Березень
Травень