Черкащина – земля моя!

  • Дата публікації: 08.01.2014

Черкащина – Шевченків край…
Земля безсмертного Тараса.
України рідної окраса
Край пісень і золота – зерна,
Ти колиска нашого Тараса –
Чарівна черкаська сторона.
Д. Луценко

фото

Цього року найбільше християнське свято Різдво Христове співпало із 60-річним ювілеєм утворення Черкаської області. Саме 7 січня 1954 року Указом Президії Верховної Ради СРСР було прийнято рішення утворити Черкаську область в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки.
Черкаська область – адміністративно-територіальна одиниця України, розташована у центральній лісостеповій частині країни по обидва берега середньої течії Дніпра та Південного Бугу, край багатий природними ресурсами.
Черкащина – це також історико-культурний центр, в якому зосереджено значну кількість архітектурних та археологічних пам’яток, що відображають різні етапи розвитку історії і культури краю, життя і діяльності відомих людей, які мають мистецьку і наукову цінність.
Черкащина дала світові національних геніїв Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького, героїв визвольної війни українського народу Петра Дорошенка та Івана Виговського, гайдамацьких ватажків Максима Залізняка і Івана Гонту, Героя України – В’ячеслава Чорновола.
На цій благословенній землі зароджувалося українське козацтво, а Чигирин став столицею першої козацької держави, звідки поширювалося прагнення нашого народу до волі й незалежності, що передається від покоління до покоління.
У скарбниці світової культури чільне місце займають шедеври Івана Нечуя-Левицького і Семена Гулака-Артемовського, Михайла Старицького і Данила Нарбута. Тут творив поет Василь Симоненко.
Наша земля споконвіків надихала співців і літописців своєю красою, багатством, мужністю і мудрістю людей, вона оспівана в піснях, її неповторність і мальовничість відтворено у віршах. Саме земля Черкащини надихнула Василя Симоненка написати такі рядки:

Люди – прекрасні,
Земля – мов казка,
Кращого сонця ніде нема.
Загруз я по серце
У землю вязко,
Вона мене цупко трима.
В. Симоненко

Березень
Травень