«КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ – НАДІЙНИЙ ГАРАНТ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ»

  • Дата публікації: 28.06.2014

DenKonstytucii1

27 червня на економічному факультеті на базі кафедри економічної теорії та права відбувся круглий стіл на тему: «Конституція України – надійний гарант прав і свобод людини», приурочений до Дня Конституції України.
Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
Головною метою проведення такого заходу було формування належного рівня правової культури у студентів, виховання поваги до основного Закону та усвідомлення його ролі у формуванні української державності.
Інформатором з даного питання виступив юрист Гейко Василь Анатолійович. Він пригадав присутнім процес прийняття 28 червня 1996 році Верховною Радою Конституції та за дорученням начальника юстиції Петра Ласкуса, зачитав конституційні права та свободи громадян, ознайомив із деякими основними статтями, які захищають політичні, громадські, економічні права українців.
Правознавці Ніженська І.В., Гейко В.А., Митяй О.В. акцентували увагу на тому, що прийнята Конституція закріпила в Україні засади державної політики, спрямованої, перш за все, на забезпечення прав та свобод людини. Історичне значення Конституції 1996 року в тому, що вона стала першою Конституцією Незалежної України, продовженням багатовікових конституційно-правових традицій українського народу. І найголовніше, прийняття за своїм характером демократичної Конституції зміцнило міжнародний авторитет молодої держави.
Після виступів відбулось обговорення почутого, а в процесі дискусії кожен міг висловити свою думку про дію законів в Україні та значення Конституції, знайти підтримку чи навпаки, критику висловленим баченням.

Березень
Травень