МОН затвердило нові умови прийому до ВНЗ на 2015 рік

  • Дата публікації: 31.10.2014

Умови прийому до вищих навчальних закладів на наступний рік містять ряд новацій. Однією з найбільш очікуваних новацій є запропонована норма щодо обмеження строку дії сертифікату ЗНО. Вступники у наступному році матимуть право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий лише у 2015 році. Тобто абітурієнти, які здавали ЗНО в минулому році повинні будуть перереєструватися на проходження ЗНО знову – в 2015 році.

Також вилучено пункт, який дозволяв вступникам, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році або раніше вступати до вишів за результатами вступних іспитів. Відтепер ця категорія абітурієнтів вступатиме до навчальних закладів лише за результатами ЗНО.

Іншою новацією вступної кампанії, пов’язаною з новим законом «Про вищу освіту», є вимога про присвоєння різним складовим конкурсного бала певних коефіцієнтів в залежності від пріоритетності предмета. Перелік предметів, із яких потрібно пройти ЗНО, формується самими вузами.

Залежно від того, який предмет є пріоритетом для вступу на ту чи іншу спеціальність, визначаються різні коефіцієнти. При цьому сума коефіцієнтів, які присвоюються кожній складовій, повинна бути не більша одиниці.

У 2015 році конкурсний відбір вступників розпочнеться 10 липня. Абітурієнти матимуть традиційну можливість подати заяви про вступ як в електронному, так і у паперовому вигляді. Прийом заяв від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується 1 серпня. Прийом заяв та документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси або вступні екзамени завершиться раніше.

Окрім того, встановлюється пріоритетність різних заяв на вступ. Абітурієнт, який готується до вступу, повинен зорієнтуватися: ким він хоче бути і де він хоче навчатися.

Всіх абітурієнтів зараховуватимуть у першу хвилю. Це відбуватимуться завдяки тому, що кожен вступник, який має право подавати 15 заяв (по три заяви в п’ять вузів), повинен виставити пріоритетність кожної заяви. Наприклад, вступник найбільше хоче вступити на фінанси і кредит в Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини – це пріоритет №1, і якщо він потрапляє за своїми балами в цей вуз, то його всі інші заяви автоматично анулюються. Списки зарахованих будуть автоматично сформовані фактично після подачі всіх заяв.

Українським центром оцінювання якості освіти було прийнято рішення про застосування у наступному році принципу «склав/не склав» для тесту ЗНО: тобто буде встановлюватися мінімальна кількість балів для ЗНО, і якщо абітурієнт її не набере, то тест вважатиметься не складеним.

Тобто ті абітурієнти, які набирають меншу за необхідну кількість балів, не отримують сертифікат, а їх бали не переводяться в 200-бальну рейтингову шкалу.

Результати учасників ЗНО, які отримають більшу ніж мінімальна визначена кількість балів, будуть визначені за рейтинговою шкалою від 100 до 200 балів, а це означає, що 101 бал – це вже прохідний бал, і дає право вступу до вищого навчального закладу.

Саме тому в умовах прийому до ВНЗ на 2015 рік немає встановлених мінімальних прохідних балів. Будь-хто, хто має сертифікат ЗНО, матиме право для участі у вступній кампанії. Ті, хто тест не складуть, сертифікат ЗНО з певного предмета не отримають.

Разом з цим в умовах прийому збережено право для вищих навчальних закладів встановлювати мінімальний прохідний бал. Це надасть право «сильнішим» вишам встановити вищий прохідний бал для того, щоб спростити роботу із обробкою документів вступників, не приймаючи документи абітурієнтів з нижчими балами.

Тому абітурієнтам, які будуть готуватися до вступу в 2015 році, треба уважно ознайомитися з відповідною інформацією про прохідні бали, яка буде розміщена на сайтах вищих навчальних закладів.

Міні галерея


Березень
Травень