26 квітня – Міжнародний День пам’яті Чорнобильської трагедії

  • Дата публікації: 26.04.2015

26 квітня 1986 р. увійшов в історію розвитку нашої цивілізації сумною і трагічною реальністю – день Чорнобильської катастрофи! Генеральною Асамблеєю ООН цей день проголошено Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

На передодні 29 річниці Чорнобильської катастрофи Пачевою Н.О. була поведена виховна година куратора з метою ознайомлення студентів з історією аварії на Чорнобильській атомній електростанції та осмислення масштабів трагічних подій. Дана виховна година покликана розбудити почуття відповідальності перед наступним поколінням, виховати глибоку повагу до людей, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства, розвити почуття гордості за свій народ, прищепити любов до рідного краю та сформувати особисту стурбованість кожного за все, що відбувається навколо.

Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів почала проводити на 4-у реакторі абсолютно непідготовлений технічний експеримент, під час якого потужність реактора була знижена на 7% від норми, а контрольні пристрої були відключені. Робота реактора стала нестабільною і неконтрольованою, а спроба відновити стандартний режим його роботи – запізнілою, і 26 квітня 1986 року на 4-у реакторі пролунали два вибухи. Вони були не ядерними, а хімічними, як наслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів, що з’явились під час неконтрольованої реакції. Потужність вибухів була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів.

Задля запобігання подальшого викиду радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним “саркофагом”, збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.
26 квітня є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У цей день 1986 року сталася одна з найстрашніших трагедій в історії людства загалом і України зокрема — вибух на Чорнобильській атомній станції. Ця жахлива аварія призвела до радіоактивного опромінення величезної кількості людей, до забруднення води й навколишнього середовища.Ми вдячні тим, хто ціною свого здоров’я, ціною життя подолали атомну стихію, велике спасибі всім учасникам ліквідації жахливої аварії! Ми схиляємо голови перед подвигом тих, хто поклав своє життя та здоров’я у боротьбі з атомним пеклом.
Хай прийдешні покоління завжди пам’ятатимуть уроки Чорнобиля, щоб над нашою планетою завжди було мирне, чисте небо, а в оселях панував лише мир, щастя та добробут.

Міні галерея


Березень
Травень