Пливуть вінки через віки – в купальські води, повз мавок хороводи

  • Дата публікації: 07.07.2015

Ой, на Івана, ой, на Купала
Красна дівчина зілля копала,
Квіти збирала, віночки плела,
Далі водою їх пускала. —
Плинь, віночку, по синій хвилі,
Поплинь, віночку, де живе милий!..

Івана Купала — це день літнього сонцевороту, що тепер сходиться з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

Цей день святкують 24-го червня за старим календарем, або 7-го липня — за новим.
Головними атрибутами свята є Купало і Марена. Спеціально до дня Купала хлопці та дівчата виготовляли ляльки-опудала – Купало і Марену. Навколо цих персонажів відбуваються головні події вечора на Івана Купала. Марена являє собою зроблену із соломи ляльку, яку вдягають у жіночий одяг. Купало також виготовляється із соломи, але одяг на ньому чоловічий. Марену, відповідно, роблять дівчата, а Купало – хлопці. Подібні традиції просліджуються і в інших народів. Так, чехи роблять з соломи опудало на людську подобу, піднімають його на палиці, виносять за село, там топлять у воді, або розривають на шматки і розкидають навколо. Німецькі парубки в Баварії роблять «Pfingst» — це теж солом’яне опудало на людську подобу, яке топиться в криниці.
Найголовнішим етапом святкування були стрибки через палаюче багаття, чим спритніше стрибнеш, тим здоровішим будеш. А стрибок закоханих пророкував швидке одруження.

Не обходилось свято без ворожби на щасливу долю. Занурюючи у воду опудало Марени, дівчата пускали вінки на воду і спостерігали: який довше пробуде на воді – довгий вік матиме, який якнайдалі пропливе – щасливою у шлюбі буде, а який до берега припливе – не вийти заміж в цьому році.

Болгари кладуть купальські вінки в кадильницю і окурюють ними хворих. Серби вішають купальські вінки під дахами хат і в хлівах, як захист від злих духів. (фото 4)
Хто сміливіший здебільшого шукав до самого ранку цвіт папороті, який за давнім повір’ям дарував щасливий довгий вік у любові та достатку. А англійці шукали не квіток, як у нас, а насінину цієї рослини, вірячи, що знайдене насіння папороті може зробити людину невидимою.

Це свято залишається і до сьогодні одним з найулюбленіших серед молоді. І хто наважиться в цю ніч чи кинути вінок, чи піти на пошуки цвіту папороті, най тому і пощастить.

Міні галерея


Березень
Травень