Дні памяті жертвам голодомору

  • Дата публікації: 28.11.2015

В рамках дня пам’яті жертв голодомору в Інституті економіки та бізнес-освіти відбувся виховний захід, присвячений спогадам про геноцид українського народу 1932-1933 рр., де студенти переглянули презентацію та тогочасні світлини.

Голодомор 1932-1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом.

В Україні в 1932 -1933 роках вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, 25 000 – щодня.

З урахуванням непрямих жертв, за приблизними підрахунками, голодомор забрав 14 мільйонів людей.

Як писав відомий американський дослідник Голодомору Джеймс Мейс: «Примусова колективізація була трагедією для всього радянського селянства, та для українців то була особлива трагедія. Зважаючи на фактичне знищення міських еліт, вона означала ліквідацію їх як соціального організму й політичного фактору, приречення на становище, яке німці зазвичай називали naturvolk (“первісний народ”)».

За антиукраїнською спрямованістю та масштабністю застосування, голод 30-х рр. ХХ ст. виявився найжахливішою зброєю масового знищення та соціального поневолення селянства, якою скористався комуністичний режим в Україні.

А на закінчення заходу студенти вшанували пам’ять про померлих хвилиною мовчання.

З метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу 28 листопада 2015 року о 16.00 оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

Міні галерея


Лютий
Квітень