Екскурсія студентів до музею трипільської культури

  • Дата публікації: 08.11.2015

Студенти 17, 18 груп напряму підготовки «Туризм» відвідали музей трипільської культури з метою ознайомлення з історією рідного краю. Трипільська культура існувала 4-6 тис. до н.е., займаючи площу 200 тис. кв. км території сучасної України. Трипільці створили високорозвинуту хліборобську культуру, що наближала занепад первісного ладу.

В околицях Легедзино знаходиться найбільше у світі поселення часів Трипільської культури. Це стало визначальним фактором створення саме тут заповідника «Трипільська культура». Основне призначення заповідника – збереження, дослідження та популяризація як трипільської культури взагалі, так і унікальних одинадцяти поселень-гігантів трипільської культури загальною площею понад 2 000 гектарів зокрема, розташованих на території Уманського, Тальнівського та Звенигородського районів Черкащини. В основу музею лягли знайдені тут посуд, фрагменти інструментів праці, наконечники для стріл, крючки та ін.

Директор музею Чабанюк Владислав Васильович провів дуже цікаву та захоплюючу екскурсію для студентів. Незабутнє враження справили на них вироби з різних трипільських поселень.

Різноманітні гончарні вироби – глечики, зерновики, обідні тарелі, маленькі ритуальні тарілочки з солярними символами, покришки, на яких зображено сваргу – виліплену без допомоги гончарного кругу.

Багато знарядь праці виготовлені з граніту, глини, кістки, рогу, але особливою гордістю музею є мідне шило.

Це єдиний металевий предмет знайдений за тридцять років розкопок в Тальянках. Пояснюється цей феномен тим, що метал надзвичайно цінувався в трипільців і, спалюючи свої поселення, такі цінні речі мешканці завжди забирали з собою.

Велике зацікавлення викликали аерофотознімки, на яких добре видно контури і вулиці трипільських міст. Владислав Васильович розказав, що наразі відбувається процес створення скансену (музею під відкритим небом), де відвідувачі зможуть пожити в реконструйованих трипільських житлах і взяти участь в археологічних розкопках.

У студентів залишилося багато позитивних вражень від побуту і культури трипільців. Відвідавши музей, вони нібито опинилися в тому вимірі коли жили трипільці.

Також, багато вражень залишилося від перегляду фрагменту народного українського історичного фільму «Казка про Чорного Козака», який знімався на власній аматорській кіностудії «Мальва» села Легедзино. Всі учасники екскурсії залишились дуже задоволені поїздкою та отримали багато позитивних емоцій.

Міні галерея


Лютий
Квітень