Міжнародний день митника

  • Дата публікації: 27.01.2016

1426 січня 1953 року в Брюсселі розпочала свою роботу перша сесія Ради митного співробітництва. І від тоді українські митники, як і їхні колеги в інших країнах світу, відзначають своє професійне свято!

Історія міжнародного митного співробітництва веде свій відлік з 12 вересня 1947 року, коли 13 урядів, які входили до Комітету Європейського економічного співробітництва, вирішили створити один або кілька митних союзів між європейськими країнами, взявши за основу принципи, закладені у Генеральній угоді щодо тарифів і торгівлі (ГАТТ). Упродовж наступних років було засновано два комітети – економічний та митний. На їхній основі виникли Організація економічного співробітництва і розвитку та Рада митного співробітництва, яка розпочала свою роботу в Брюсселі. Ця організація обєднує понад 179 держав-учасниць. Україна теж є членом цієї представницької міжнародної організації, отримує від неї посильну допомогу у справі становлення митної служби в нашій державі.

Професія митника дуже відповідальна, оскільки пов’язана з пильністю і честю. Цим і займається працівник митної служби, захищаючи економічні інтереси держави. Саме таких фахівців готує ННІ економіки та бізнес–освіти зі спеціалізацією «Товарознавство в митній справі».

Також, 26 січня 1993 року був підписаний Закон № 2939-XII «ПРО державну контрольно-ревізійну службу в Україні». З тих пір 26 січня в країні відзначається професійне свято – День працівника контрольно-ревізійної служби в Україні.

Березень
Травень