Опубліковано новий рейтинг Webometrics

  • Дата публікації: 17.02.2016

фотоОпубліковано всесвітній рейтинг університетів Webometrics за січень 2016 р. До нього увійшли 292 вітчизняних вищих навчальних закладів. Як відомо, вебометричний рейтинг університетів світу (Webometrics ranking of world’s universities) – один з найбільш авторитетних рейтингів у міжнародному освітньому середовищі.

Рейтинг Webometrics оцінює більше 24 тис. ВНЗ світу та укладається з 2004 року однією з найбільших наукових установ Європи – Національною дослідницькою радою Іспанії. Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 80%) займають показники цитованості ВНЗ в мережі Інтернет та в БД Scopus. Рейтинг також враховує рівень впровадження в університеті політики «відкритого доступу» до результатів своїх досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Авторитетність рейтингу підтверджується використанням його результатів іншими рейтинговими агентствами: QS (рейтинг вишів країн Європи, що розвивається, та Центральної Азії), SCImago, Центр «Євроосвіта» (рейтинг «Топ-200 Україна»), освітній проект «Osvita.ua» (консолідований рейтинг ВНЗ України) тощо.

За твердженням головного редактора рейтингу д-ра Ісідро Агійо, результати рейтингу Webometrics потрібно правильно інтерпретувати. Рейтинг не оцінює веб-сайти ВНЗ за популярністю або зручністю використання, натомість за допомогою вебометричних індикаторів вдається опосередковано оцінити усі аспекти діяльності вишу: наукову, навчальну, культуру, соціальну, спортивну тощо.

У новому рейтингу Webometrics серед українських вишів Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини – на 30 місці, позиція нашого університету серед світових ВНЗ – 4880.

Ознайомитися із рейтинговою таблицею можна за посиланням

Березень
Травень