І знову наш університет у лідерах

  • Дата публікації: 04.09.2016

cedosНавчально-науковий інститут економіки та бізнес-освіти вітає весь колектив Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, який увійшов до ТОП-5 Рейтингу прозорості університетів України, проведеного Аналітичним центром CEDOS та оприлюдненим 2 вересня.

Внаслідок реформи вищої освіти, у 2016 році вибір абітурієнтів розподіляв бюджетні кошти між університетами. Запорукою успішності нової системи є зважений вибір абітурієнта, який можливий лише за умов відкритості інформації про університет та його програми. Також всеукраїнське опитування показало, що для більшості абітурієнтів саме сайти вищих навчальних закладів є джерелом інформації про університет.

Тож, протягом 6 місяців аналітичний центр CEDOS проводив моніторинг сайтів 186 університетів, аби дізнатись, які університети є найбільш прозорими і відкритими та найбільше дбають про поінформованість своїх вступників, студентів та викладачів.

У 186 університетах, які охопив рейтинг, навчається 1,25 млн студентів, тобто більше 91% усіх студентів в Україні. Понад 40 показників, які вимірювались за попередньо апробованою методикою, були об’єднані у 6 груп: адміністративна (24%), фінансова прозорість (10%), стратегічний план розвитку (10%), інформація про можливості працевлаштування для випускників (8%), інформація про можливості міжнародного обміну (8%) та найголовніше – інформування про зміст навчальних програм (40%). Доступність цих даних була виміряна за 100-бальною шкалою. За результатами моніторингу було складено Рейтинг прозорості, який дозволив виокремити найкращі практики серед українських університетів.

І місце посіла Києво-Могилянська академія (72.2 бала), яка має на сайті розвинутий каталог дисциплін та програм, а також детальну інформацію про можливості міжнародного обміну та можливості працевлаштування. ІІ місце дісталось Київському політехнічному інституту (67), який отримав близькі до максимальних балів за доступність основної фінансової та адміністративної документації у себе на сайті. ІІІ місце посів Національний університет біоресурсів і природокористування (66.8).

Загалом до п’ятірки лідерів потрапили:

  1. Національний університет «Києво-Могилянська академія» (72.2 бала);
  2. НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Сікорського» (67.0);
  3. Національний університет біоресурсів і природокористування (66.8);
  4. Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника (65.4);
  5. Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (65.3).

Проте, лише 35 університетів із 186 перетнули позначку 50 балів зі 100 можливих. Це означає, що загальний рівень доступності інформації залишається невисоким. Університети досить часто недооцінюють важливості інформування абітурієнтів та їх батьків про програми та умови, які вони пропонують. За результатами моніторингу кожен університет отримав на свої офіційні електронні пошти індивідуальні рекомендації для покращення інформативності своїх веб-сторінок.

З інтерактивною таблицею результатів рейтингу, детальним описом та методологією можна ознайомитись онлайн за посиланням: http://bit.ly/2cigOOt.

За матеріалами інтернет-порталу

«Вища освіта» http://vnz.org.ua

Лютий
Квітень