Андріївські вечорниці

  • Дата публікації: 14.12.2016

У небо, наша калита, у небо,
ти, сонечко, підіймись
Та нас подивись.
Ми калиту чіпляємо.
На місяць поглядаємо,

Свою долю-радість закликаємо…

День Андрія Первозванного – одне з улюблених передноворічних свят, яке завжди віщує початок веселощів та містично-інтригуючих ритуалів. Святий Андрій поспішав до нас зі справжньою сніжно-морозною, по-зимовому чудовою погодою та веселим настроєм і, звичайно, не міг оминути нашого університету.

13 грудня 2016 року в Уманському державному педагогічному університеті відбувся благодійний ярмарок, приурочений до святкування Андрія або як в народі заведено говорити «Свята Калита», який організували студентський актив та професорсько-викладацький склад НН Інституту економіки та бізнес-освіти.Такий посилений інтерес до народних масових гулянь спричинений відродженням української самобутності та українського народу.Студенти інституту гостинно зустрічали викладачів, співробітників і студентів університету, пропонуючи придбати різноманітні смаколики, солодощі та страви української кухні власного приготування.

Проводилося безліч  забав, змагань та випробувань. І тільки найспритніші юнаки та дівчата мали право кусати калиту першими, щоб насититись сонячною енергією на весь рік. Їхня веселість і щирість не залишила байдужим жодного.

Ну, а які ж вечорниці без калити? Багато охочих юнаків намагалися пройти випробування та відкусити шматочок запашного коржа, але більшість із них все ж таки не уникнули сажі. Наприкінці свята калиту змогли спробувати усі, причастившись таїни українського свята!

Ярмарок був організований з метою благодійності. Всі, хто завітали на кулінарну акцію і придбали пропоновану продукцію, також долучилися до благородної справи і зробили хоч невеликий, але потрібний внесок у важливу справу – підтримати того, хто потребує допомоги.

Міні галерея


Березень
Травень