Майстер-клас з виготовлення подільської кукли

  • Дата публікації: 10.11.2017

Українська народна лялька-мотанка є символом добра та злагоди в кожній українській родині, оберегом людської душі й долі, символом предків. Це передусім витвір народного мистецтва, пам’ять етносу, що має складну архітектоніку і глибоке символічне значення.

7 листопада до НН Інституту економіки та бізнес-освіти на запрошення викладачів кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи завітала старший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Музею гончарного мистецтва ім. О. Г. Луцишина» Оксана Войтюк, яка  майстерно провела практичне заняття для студентів з дисципліни «Туристичне краєзнавство», продемонструвавши їм використання краєзнавчих туристичних ресурсів сільської місцевості України.

Дослідниця подільської етнології, яка вже четвертий рік поспіль займається дослідженням народної подільської ляльки, ознайомила присутніх з таємницями старої ляльки, розповіла маловідомі факти про куклу-княгиню та поділилася секретами виготовлення подільської кукли.

Студенти переконалися, що для виготовлення ляльок-кукол потрібно небагато: кукурудзяний качан, трішки вати, нитки й кілька клаптиків різнокольорової тканини. Ну і, звичайно, – фантазія та 10-15 хвилин особистого часу. Виготовлення власними руками такої ляльки вимагає вкладення у неї власної енергетики і душі. Така лялька уже перестає бути лише лялькою, а набуває певної сакральності, стає артефактом.

Міні галерея


Березень
Травень